JAK NA KYSANÉ ZELÍ?

Recept na vitaminovou bombu!

           Znáš ten pocit, když jdeš uličkou v supermarketu a zazáří na tebe balíček "extra super zdravých" veganských sušenek? Vezměš balíček do ruky a jen pro ujištění ho otočíš a oko ti padne na seznam ingrediencí.

"... E320, E414, E120 ..."

No... tak balíček se zklamáním vrátíš do regálu a pokračuješ v zoufalém hledání zdravých potravin. Možná bychom mohli uspořádat soutěž: "najdi potravinu bez konzervantů!"

Já osobně už do supermarketu vůbec nechodím!

Proč? Protože už mě ta "soutěž" přestala bavit!

(Teda abych byla úpřímná...ještě jsem 100% nepřešla na "indický způsob" a jednou za čas do supermarketu skočím pro toaleťák)


Domácí chutná nejlépe 


Ptáš se, kde teda nakupuju?

           Ovoce a zeleninu si většinou seženu na trzích. Obiloviny,luštěniny, mouku , koření a oříšky v ochůdcích bez obalu. Oleje a další mňamky, jako řasy či fermentované potraviny v obchodech se zdravou výživou.

            To je zároveň cesta, jak produkovat méně odpadu a mít "zero waste" domácnost.

            Dnes už se dá koupit snad úplně všechno, ale chutná snad třešňová bublanina od babičky stejně, jako koláč z obchodu? Nejen že to, co si vyrobím doma lépe chutná, ale dovednost ukuchtit si, se prostě hodí.  

A karanténa nám to jasně potvrdila!

 "Co si neuděláš sám, to prostě nemáš!"

A tak jsem se naučila TO, co jsem již taaaak dlouho odkládala.

A co to je? Moje milované KYSANÉ ZELÍ.

         Dneska bych se s tebou chtěla podělit o "recept". Proč uvozovky? ... Je to tak šíleně jednoduché, že bych měla říci spíše "příprava". 


Jdeme na to!

          

         Ještě malý detail než začneme!  Kysané zelí je superpotravina!!! 

Zlepšuje zažívání, stimuluje imunitní systém, udržuje zdravá střeva, snižuje hladinu cholesterolu, ničí záněty a ... pomáhá při hubnutí.


Jak si kysané zelí vyrobíš doma rychle a snadno?

Budeš potřebovat pouze ZELÍ, KMÍN a SŮL.


HOTOVO.

  • Sklenici nech při pokojové teplotě jeden týden a každý den sklenici otevři a hned znovu zavři.
  • Po 7 dnech vlož zelí do lednice a nech další týden stát.
  • Po 14 dnech můžeš začít ochutnávat.


Dobrou chuť ;)