ŘEKNI "STOP" PŘEJÍDÁNÍ! 

Jak přehnaná konzumace potravin škodí našemu zdraví?

          Každý den naše těla obíráme o životodárnou energii. Ať už přehnaným přemýšlením, ponocováním, či špatnou životosprávou. Ten pocit, když se po nedělním obědu svalíš na gauč? To jediné, na co se zmůžeš je pořádná "siesta".

          Jsme neustále bombardováni všelijakými dietami a návody na to, CO jíst. Ale mnohem méně se hovoří o tom KOLIK. Tajný zloděj energie, je totiž právě přejídání.

          Ať už si do jídla nakrájíme kousek zázvoru, čili papriček nebo použijeme jinou metodu na podporu trávení, cítíme-li po jídle únavu, něco je špatně. Přejídání vypadá jako lehké téma a mnoho lidí to opravdu bere s humorem...

"To jsem se zase přecpal, hahaha". 

Avšak pokud naše tělo nutíme každý den čelit výzvám a ztrácet tak drahocennou energii, brzy se to projeví na našem zdraví.


Kde to vlastně všechno začalo?

          Příčina častokrát koření mnohem hlouběji, než by se mohlo na první pohled zdát. Proč máme tak velkou potřebu "plnit se"? Brát stále víc, i když už máme dost? "Nepřejídám se" náhodou i v mém šatníku či garáži? Co sami sobě nedáváme, že toto prázdné místo musíme plnit "vycpávkou" z venku?

           Každý z nás jsme jedinečný a i příčiny našich nemocí a zlozvyků nemusí mít vždy stejný pramen. Ber to spíš jako inspiraci k zamyšlení. Proč prostě nemůžu přestat, když cítím, že už mám dost

 Ale...cítíme to vlastně vůbec? Nebo jsme už tak odpojeni, že ani necítíme, že svému tělu ubližujeme?

          Možná si myslíš, že se tě toto téma netýká. Pokud ale zkusíš alespoň na týden zmenšit porce, možná začneš pociťovat větší lehkost a příliv energie.


Jak to vlastně v organismu funguje?


           Podle taoistického systému tělo po jídle spotřebovává velké množství životní solární energie. Když je jídlo těžké nebo je ho příliš mnoho, všechna pozornost je směřována do trávení. Zároveň tak i velká část energie, jež je určena na přočišťování hrubohmotného těla a ochraně proti vstupu škodlivin, je nucena "jít na pomoc". Jelikož je tato energie vedena zcela jiným směrem, než k čemu byla původně určena, dochází k oslabení imunitního systému.


... a co na to naše orgány?


          Naučíme-li se střídmosti v oblasti stravování, odlehčíme tak především slezině, která je nadměrnou konzumací potravin nejvíce postihována.

           Člověk se zdravou slezinou je stabilní a vyznačuje se zdravým selským rozumem a praktickými schopnostmi. Pokud je čchi sleziny v nedostatku, člověk má sklon k zádumčivosti, starostlivosti, sebelítosti a úzkostným stavům. Roztěkanost, neschopnost koncentrace, tvrdohlavost, netolerantnost či neústupnost mohou také poukazovat na přetížení sleziny.

          Jíme-li tedy zdravě, chutně a s mírou, necháváme tělu prstor hospodařit s naší vitální energií čchi. Aby mohla volně proudit a uzdravovat tak naše tělo i mysl.