ZERO WASTE v kuchyni
Jak dokonale využít zbytky z odšťavněného ovoce a zeleniny?
Je tady podzim a s ním i čas na očistné kůry - přípravy organismu na zimu. Perfektní způsob, jak tělo pročistit, dodat mu energii a potřebné vitamíny, je ODŠŤAVŇOVÁNÍ.
Výrobu ovocných a zeleninových šťáv miluji! Cítím se po nich lehká a s chutí do života. Zároveň je tato vitamínová bomba v podobě nápoje skvělý způsob, jak posílit imunitní systém. V této bláznivé době je potřeba mu věnovat zvýšenou pozornost.
Ovocné a zeleninové šťávy můžeš popíjet průběžně, například několikrát v týdnu místo svačiny. Nebo si vyhradit pár dnů v měsíci a udělat si šťávový půst, kdy popíjíš pouze zeleninové či ovocné šťávy, vodu a bylinné čaje.
Odlehčíš tak trávicímu systému a dáš tělu prostor pro regeneraci.
♡
Odšťavňování má ale jeden háček...
Pokud běháš po městě a jen ve spěchu zaskočíš do Uga na džus, tuto "odšťavňovací problematiku" ani nepostřehneš. Pokud si však nápoje připravuješ doma, je to možná věc, která tě od výroby nápojů odrazuje. A to totiž ... co s "odpadem", tedy se zbylým materiálem?
Mám pro tebe ZERO-WASTE řešení!
Místo toho, abychom zbytky ovoce a zeleniny vyhazovali, můžeme je použít na výrobu skvělých placiček, sušenek, burgerů či koláčů.
Zbylý materiál má totiž dokonalou konzistenci, která se skvěle tvaruje.
Samozřejmě záleží na druhu a výkonnosti odšťavňovače. Čím je tvůj pomocník výkonnější, tím bude zbylý materiál sušší. Je-li odšťavňovač součástí tvé domácnosti již nějaký ten pátek, budeš muset hmotu nejspíše zahustit. Skvěle ti poslouží například ovesné, špaldové či žitné vločky, kokos, prášky v podobě kakaa či skořice (případně ve variantě slaných placiček - kari koření, kurkuma...). Dokonale zahušťuje také indická vláknina - psyllium.
♡
A co na Covid? Šťávový půst jako cesta ke zdraví
Během deseti-denní karantény, kdy jsem zápasila s koronavirem jsem odšťavňovala jako o závod. I přes to, že mi nebylo zrovna do skoku, každá karta má i druhou stranu. Alespoň jsem měla možnost otestovat léčivé účinky šťávového půstu!
Ano, opravdu skvěle funguje!
Po pár dnech mě vitamínové nápoje postavili opět na nohy.
A díky šťávovému půstu jsem také měla příležitost recyklovat bio "odpad" hned několikrát denně a vymyslet tak spoustu receptů na vynikající slané křupky, burgerové placky či sladké sušenky.
Pokud se v odšťavňování rozvášníš, zbyde ti materiálu poměrně hodně. Skvělé je, že své výrobky můžeš zmrazit a použít je jako rychlovku, až se ti zrovna při pozdním návratu z práce nebude chtít trávit čas za plotnou nebo tě nečekaně navštíví kamarádky.
♡
Pár tipů a receptů
Co na výrobě šťáv miluji je, že můžu upustit uzdu své kreativitě a zkoušet nové neokoukané kombinace.
Mezi mé oblíbence však patří především klasika!
Celer - mrkev - jablko
- ze zbytků slano-sladké kurkumové placičky. Na přikusování k zeleninovému salátu s medovo-hořčičnou zálivkou.
Řepa - celer - mrkev
- a červené placičky jako doprovod k dýňové polévce. Už jen ty barvy tě budou bavit!
Jablko - hruška - zázvor
- a "odpadové" skořicové kuličky posypané černým sezamem.
♡
Podzimní "šťávo-sušenkový" RECEPT
ŠŤÁVA
3 jablka - 2 mrkve - 3 švestky - zázvor
(Ingredience použij, pokud možno, biologického původu. Přidáním zázvoru do zeleninových a ovocných šťáv podpoříš jangovou (zahřívací) složku nápoje, který má díky zpracování za syrova, ochlazující účinky.)
SUŠENKY
Do vzniklé jablečno-mrkvovo-švestkovo-zázvorové drti přidám
- ovesné a špaldové vločky
- skořici
- chia semínka
- slunečnicová semínka
- sezamový olej
- a trošku třtinového cukru (možné vynechat)
Vše rozmixuji tyčovým mixérem a vytvaruji malé sušenky. Mohu ozdobit mandličkou.
Nechám péct v troubě na maximum po dobu 15 minut (až se vytvoří křupavá kůrka).
(Sušenky lze připravit i v raw variantě, kdy vyrobím velmi tenké plátky a suším v sušičce na ovoce.)
A máme na světě skvělé duo.
Výbornou šťávu - osvěžení při přípravě sušenek a zdravou sladkost k čaji o páté.
Dobrou chuť.